Formatia Salvamont CURTEA DE ARGES

Asistenta salvamont pe versantii sudici ai masivului Fagaras, situati intre Varful Moldoveanu si varful Iezerul Caprei, este asigurata de Formatia Salvamont Curtea de Arges, care activeaza din 1969, fiind infiintata de un grup de schiori si montaniarzi argeseni, oameni sufletisti al caror mesaj il continua generatia de salvatori montani de astazi.

Formatia Salvamont Curtea de Arges are in componenta sa 13 membri atestati, 7 aspiranti si 3 rezerve, conducerea fiind asigurata de catre un sef de formatie si doi sefi de echipa.

Pentru mai multe informatii vezi si www.salvamontcurteadearges.ro

Zona de actiune Formatia Salvamont Curtea de Arges

Galerie foto Formatia Salvamont Curtea de Arges

Back to TOP

Membrii Formatiei Salvamont Curtea de Arges

Back to TOP

Activitatea de prevenire a accidentelor montane

In ultimii ani activitatea membrilor Salvamont Curtea de Arges a constat in patrularea preventiva in zona de responsabilitate, acordarea primului ajutor, salvarea si transportul turistilor accidentati in munti, rataciti, epuizati fizic, in stare hipotermica si alte situatii.

In scopul de a preveni acidentele montane sunt organizate permanent patrulari preventive comune. Pe timp de iarna acestea sunt organizate la sfarsit de saptamana, iar in perioada iunie – septembrie a fiecarui an se efectueaza patrulari permanente pe baza de grafic.

Back to TOP

Constructii de puncte sanitare si baze Salvamont

Pentru a deveni mai eficienti in interventii si a imbunatati calitatea primului ajutor acordat turistilor accidentati in munti sau aflati in pericol, Asociatia Salvatorilor Montani Curtea de Arges impreuna cu membrii Formatiei Salvamont Curtea de Arges, au construit Refugiul Salvamont Capra, situat pe DN 7C Transfagarasan la o altitudine de 1.580 m, in vecinatatea Cabanei Paraul Capra. Costurile acestui edificiu au fost sustinute din sponsorizari, donatii, cotizatii si alte contributii, membrii asociatiei prestand in total peste 1.400 zile de munca.

Inceput in 1999, acest refugiu a fost pus in functiune din anul 2002 si este racordat la energie electrica, dispune de un punct de prim ajutor, trei dormitoare cu 18 locuri de cazare, bucatarie, baie cu doua grupuri sanitare, cabina pentru dus, incalzire cu centrala termica pe lemne, apa calda permanenta si alte utilitati (terase parter si etaj, magazie pentru lemne, fosa septica etc).

Back to TOP

Activitatea internationala

Pe plan international putem remarca o expeditie in Mont Blanc (Franta) in luna iulie a anului 2002, la care au participat noua membri ai Salvamont Curtea de Arges, in cadrul unui program finantat de catre Uniunea Europeana.

De asemenea, au fost dezvoltate relatii de colaborare cu centre salvamont din Austria, Germania si Bulgaria. In lunile martie si aprilie 2005 au fost prezente in Muntii Fagaras doua delegatii (sapte membri) din Austria si Bulgaria care, impreuna cu membrii Salvamont Curtea de Arges, au participat la antrenamente si mai multe exercitii de salvare.

Back to TOP

Repere istorice Formatia Salvamont Curtea de Arges


Versantii sudici ai muntilor Fagaras au fost plini de salbaticie pana in anul 1964 cand au fost finalizate lucrarile hidroenergetice din zona, respectiv constructia barajelor de pe Valea Topologului, Valea Valsanului si Valea Doamnei, care isi revarsa acumularile in marele Baraj de la Vidraru (cu o capacitate de 500 milioane metri cubi de apa). Ulterior s-a facut legatura cu Ardealul prin constructia Transfagarasanului, care trece pe la Balea Lac la o altitudine de 2.030 m.
Aceste investitii au condus la distrugerea multor frumuseti naturale din zona pe care nu le vor uita niciodata cei care s-au incumetat sa le strabata.

In perioada premergatoare acestor constructii, accesul pe toate vaile se putea face cu celebrele mocanite care transportau aurul verde (bustenii rezultati din exploatarile forestiere). Mocanita care facea legatura intre Orasul Basarabilor (Curtea de Arges), serpuindu-se pe sub cetatea lui Vlad Tepes de la Poienari, prin cheile inguste ale Argesului, pe fundul actualului lac de acumulare Vidraru, pana la Cabana Cumpana unde se aflau casele de vacanta ale Bratienilor, era singurul mijloc de transport al turistilor pana la poalele muntilor Fagaras.

Inca din anii 1960, in orasul Curtea de Arges a functionat un grup de drumetie condus de catre preotul Petre Ianculescu, cel care a avut un rol hotatator la infiintarea formatiei Salvamont Curtea de Arges, in anul 1969, an in care a fost aprobata Hotararea Consiliului de Ministrii nr. 140, reglementand activitatea Salvamont din Romania.

Pana la aparitia acestui act normativ, respectiv in anii 1966 si 1968, preotul Ianculescu Petre impreuna cu mai multi muncitori forestieri din zona, au intreprins numeroase actiuni de salvare in munti.