Formatia Salvamont NUCSOARA

Desi relativ noua ca organizare oficiala (1 ianuarie 1997), Formatia Salvamont Nucsoara are in spate o vasta activitate de salvare in munti, multi turisti fiind ajutati de oamenii locului, buni cunoscatori ai muntelui. Batranii povestesc de cazuri de salvare care s-au petrecut inca de la la inceputul anilor '60. De asemenea, un exemplu de supravietuire si adaptare la conditiile grele montane il constituie grupul de partizani de la Nucsoara, care a rezistat iernilor din Fagaras si Iezer pana in anul 1958, luptand si cu trupele de securitate trimise pentru a-i captura.

Formatia Salvamont Nucsoara a fost organizata de catre profesorul Valentin Retevoi, in baza hotararii de guvern 1269/96 prin hotararea Consiliului Local al comunei Nucsoara - Arges, cu scopul de a coordona si supraveghea activitatea de prevenire a accidentelor turistice si de salvare in munti. Incepand cu anul 2000, membrii formatiei au fost cooptati in cadrul Serviciului Public Salvamont Judetean Arges.

Formatia cuprinde membri voluntari, care fac parte din Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania, pregatirea si perfectionarea lor facandu-se prin absolvirea scolilor nationale Salvamont, iar la nivel local prin cuprinderea tuturor intr-un program de pregatire de vara si de iarna, precum si prin pregatire individuala. Unii dintre salvamontisti au absolvit de asemenea cursurile de schi ale Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport din Parang.

E-mail: salvamontnucsoara@yahoo.com

Zona de actiune Formatia Salvamont Nucsoara

Galerie foto Formatia Salvamont Nucsoara

Back to TOP

Membrii Formatiei Salvamont Nucsoara


Retevoi Valentin
Sef formatie


Berevoianu Constantin
Sef echipa


Berevoianu Ion
Salvator montan


Bancescu Cristinel
Salvator montan

Back to TOP

Activitati internationale

In vara anului 1999, in urma colaborarii cu o echipa de alpinisti din Franta, Valentin Retevoi - seful Formatiei Salvamont Nucsoara, a escaladat Varful Mont Blanc (4.807 m altitudine). Ca instructor de schi, organizeaza anual Cursuri pe ghetarul Stubai din Austria.

De asemenea, in anul 2001, membrii Formatiei Salvamont Nucsoara au participat la un Stagiu de pregatire pe gheata in Chamonix - Franta.

Back to TOP

Activitatea de prevenire a accidentelor montane

Prevenirea accidentelor montane se face prin:

 • patrularea preventiva a salvamontistilor conform graficului aprobat,
 • protectia asigurata la concursurile de orientare turistica ce se desfasoara anual in zona,
 • actiuni de popularizare a modului in care se desfasoara activitatea.

Actiunile de popularizare se realizeaza publicand la cabanele din zona regulile de comportament pe munte, modul de alarmare al echipei in caz de accident, si sustinand cursuri de instruire pe plan local cu elevii taberei scolare.

Back to TOP

Activitatea de salvare

Desi putini la numar si avand o zona de activitate foarte mare ca intindere (echivaleaza cu intreg masivul Bucegi), salvamontistii din Nucsoara au intervenit cu succes la multiple operatiuni de salvare a turistilor accidentati si rataciti in abruptul alpin.

Privind statistica accidentelor din ultimii ani se observa ca au fost foarte multe cazuri de fracturi, entorse, plagi, comotii cerebrale, inghet, care au necesitat primul ajutor si transportul accidentatului.

De asemenea ratacirile si epuizarea fizica sunt frecvente, dintre cazurile deosebite amintim recuperarea unui grup de 7 turisti pe timp de iarna din Curmatura Zarnei si transportul unui turist cu fractura de coaste din Hartoapele Leaotei.

Din pacate in acesti ani au fost inregistrate si cazuri mortale datorate traznetului, avalanselor sau caderilor de la inaltime.

Back to TOP

Amenajari si reamenajari de trasee montane

Fiind foarte importante in activitatea de prevenire a accidentelor, amenajarile si reamenajarile de trasee montane au stat inca de la inceput in atentia Formatiei Salvamont Nucsoara.

S-a reusit astfel marcarea a doua trasee in premiera, in zonele:

 • Valea Rea (Stana lui Burnei) - Gura Zbuciumatului - Lacul Galbena
 • Tabara Scolara Nucsoara - Capatana


Au fost realizate si actiunile de re-marcare a traseelor:

 • Valea Rea - Portita Vistei
 • Nucsoara - Preotesele - Malita - Scarisoara - Moldoveanu
 • Balta Pojarnei - Piscul Turcului - Malita
 • Nucsoara - Papau - Crucea Ateneului
 • Curmatura Bratilei - Vf. Rosu
 • Poienile Valsanului - Picuiata - Vf. Moldoveanu