Formatia Salvamont NUCSOARA

Desi relativ noua ca organizare oficiala (1 ianuarie 1997), Formatia Salvamont Nucsoara are in spate o vasta activitate de salvare in munti, multi turisti fiind ajutati de oamenii locului, buni cunoscatori ai muntelui. Batranii povestesc de cazuri de salvare care s-au petrecut inca de la la inceputul anilor '60. De asemenea, un exemplu de supravietuire si adaptare la conditiile grele montane il constituie grupul de partizani de la Nucsoara, care a rezistat iernilor din Fagaras si Iezer pana in anul 1958, luptand si cu trupele de securitate trimise pentru a-i captura.

Formatia Salvamont Nucsoara reprezinta continuarea activitatilor de salvare in munti, realizate de catre oamenii locului. A fost organizata in baza hotararii de guvern 1269/96 prin hotararea Consiliului Local al comunei Nucsoara - Arges, cu scopul de a coordona si supraveghea activitatea de prevenire a accidentelor turistice si de salvare in munti. Incepand cu anul 2000, formatia a fost preluata de Serviciului Public Salvamont Judetean Arges.

Formatia cuprinde membri voluntari, care fac parte din Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania, pregatirea si perfectionarea lor facandu-se prin absolvirea scolilor nationale Salvamont, iar la nivel local prin cuprinderea tuturor intr-un program de pregatire de vara si de iarna, precum si prin pregatire individuala. Unii dintre salvamontisti au absolvit de asemenea cursurile de schi ale Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport din Parang.

E-mail: salvamontnucsoara@yahoo.com

Zona de actiune Formatia Salvamont Nucsoara

Galerie foto Formatia Salvamont Nucsoara

Back to TOP

Membrii Formatiei Salvamont Nucsoara

Back to TOP

Activitatea de prevenire a accidentelor montane

Prevenirea accidentelor montane se face prin:

 • patrularea preventiva a salvamontistilor conform graficului aprobat,
 • protectia asigurata la concursurile de orientare turistica ce se desfasoara anual in zona,
 • actiuni de popularizare a modului in care se desfasoara activitatea.

Actiunile de popularizare se realizeaza publicand la cabanele din zona regulile de comportament pe munte, modul de alarmare al echipei in caz de accident, si sustinand cursuri de instruire pe plan local cu elevii taberei scolare.

Back to TOP

Activitatea de salvare

Back to TOP

Amenajari si reamenajari de trasee montane

Fiind foarte importante in activitatea de prevenire a accidentelor, amenajarile si reamenajarile de trasee montane au stat inca de la inceput in atentia Formatiei Salvamont Nucsoara.

S-a reusit astfel marcarea a doua trasee in premiera, in zonele:

 • Valea Rea (Stana lui Burnei) - Gura Zbuciumatului - Lacul Galbena
 • Tabara Scolara Nucsoara - Capatana


Au fost realizate si actiunile de re-marcare a traseelor:

 • Valea Rea - Portita Vistei
 • Nucsoara - Preotesele - Malita - Scarisoara - Moldoveanu
 • Balta Pojarnei - Piscul Turcului - Malita
 • Nucsoara - Papau - Crucea Ateneului
 • Curmatura Bratilei - Vf. Rosu
 • Poienile Valsanului - Picuiata - Vf. Moldoveanu